Interieurarchitect of binnenhuisarchitect?

Ontwerp

Interieurarchitect of binnenhuisarchitect?

Er worden verschillende termen gebruikt voor het beroep interieurarchitect. Zo noemen mensen het binnenhuisarchitect, interieurontwerper, interieurstylist of interieurarchitect. Maar zijn er verschillen tussen deze termen? Jazeker! We leggen je graag uit hoe dit zit.

Binnenhuisarchitect én interieurarchitect zijn beschermde titels

Je mag jezelf niet zomaar architect, notaris of advocaat noemen. Dit zijn officiële titels en die zijn beschermd. Dit geldt ook voor de titel interieurarchitect. Deze titel is sinds 1987 beschermd.

Binnenhuisarchitect is volgens het architectenregister een synoniem voor interieurarchitect. Hier gelden dezelfde regels voor. De term interieurontwerper en interieurstylist zijn daarentegen geen beschermde titels. Iedereen mag een bedrijf starten en zich zo noemen.

Wat moet je doen om interieurarchitect te worden?

Om interieurarchitect te worden moet je zowel een bachelor- als masteropleiding doorlopen. Vervolgens moet je twee jaar als interieurarchitect werken voordat je je mag inschrijven in het architectenregister. Bij Hubbers werken twee interieurarchitecten die dit traject doorlopen hebben en deze titel dus officieel mogen dragen.

Wat doet een interieurarchitect/binnenhuisarchitect?

Een interieurarchitect is verantwoordelijk voor de binnenzijde van een gebouw of woning. Vroeger werd de interieurarchitect ingeschakeld als de architect klaar was met zijn ontwerp. Tegenwoordig wordt de interieurarchitect in een vroeg stadium betrokken bij het proces. De binnenzijde van een gebouw is namelijk net zo belangrijk als de buitenzijde.

Onze interieurarchitecten zijn vooral bezig met het (her)indelen van ruimtes. Een ontwerp moet logisch zijn, makkelijk in gebruik en moet aansluiten op de sfeer die de opdrachtgever wenst. Maar er gebeurt nog veel meer. Een interieurarchitect heeft veel kennis van materialen, weet hoe je een ruimte moet verlichten en houdt zelfs rekening met akoestiek.

Maar de allerbelangrijkste opdracht is om de wens of droom van de opdrachtgever te vertalen naar een concreet plan. We zijn trots op deze quote van een klant:

“Ze hebben precies begrepen wat ik voor ogen had.

Zo had ik het zelf niet kunnen verzinnen”

Wat doet een interieurstylist/interieurontwerper?

Een interieurstylist houdt zich vooral bezig met de details van een woning. Denk aan de kleur kussens op de bank, welke vaas er in de kast komt en de keuze voor de planten. We durven wel te stellen dat zonder interieurstyling een ruimte niet echt af is. Daarom verzorgen we ook dit gedeelte van het proces als de opdrachtgever erom vraagt.

Wilt u onze interieurarchitecten ontmoeten?

Wilt u ook een goed interieuradvies? Neem dan contact op en vraag naar Anja of Lonneke. Zij helpen u graag verder!